top of page

הבלוג של קלוצמן

מה התנאים המצריכים בישול בירה

מה התנאים המצריכים בישול בירה

הבירה כבר אתנו אלפי שנים, ויש לזה סיבה טובה. זהו אחד המשקאות היחידים שמצליח להתאים את עצמו כמעט לכל סיטואציה. בירה חזקה ועשירה לדוגמה משתלבת היטב בארוחה משובחת אך אפשר גם לבחור בבירה קלילה יותר לצורך התרעננות ביום חם. סוגים שונים אלו של בירה נקבעים בתהליך הייצור, שבו נבחר את מידת החוזק של הבירה, נקבע את הגוון המדויק וכמובן נוסיף טעמים שקובעים את האופי הייחודי של המשקה.

איך מבשלים בירה?

לפני שנדון בתנאים לייצור בירה, כדאי להגיד כמה מילים על תהליך הייצור של המשקה הזה. אז אומנם אפשר להכין אותו גם בבית, אך כדי לקבל תוצאות מקצועיות וכדי להשיג את איזון הטעמים המושלם, יש להקפיד על תהליך הבישול הכולל את השלבים הבאים:

  • חומרי היסוד: כדי לבשל בירה נדרשים כמה מרכיבים בסיסיים: מים, גרעיני דגנים (לתת) שמרים וכשות – סוג של צמח שאותו מוסיפים לבירה גם לצורכי שימור אך גם כדי להוסיף טעמים. מלבד מרכיבים בסיסיים אלו, מוסיפים בתהליך הייצור גם תבלינים ותוספים אחרים המסייעים להרכיב את טעמו הייחודי של המשקה.

  • שלב ראשון – גריסת הדגנים. שלב זה ידוע בשם Milling.

  • שלב שני – השריה במים חמים (Mashing) והכנה לקראת התסיסה. בשלב זה העמילן שבדגנים הגרוסים הופך לסוכר. כדי למצות את כל הסוכרים מתיזים אחר כך עוד מים על התערובת.

  • שלב שלישי – סינון הפסולת. בשלב זה (Lautering) מסננים את התערובת ומפרידים בין הנוזל לבין החומרים המוצקים שבתערובת.

  • שלב רביעי – הרתחה. תהליך זה חשוב לחיטוי הנוזל, ובמהלכו מוסיפים לו גם את פרחי צמח הכשות.

  • שלב חמישי – קירור. קירור הנוזל צריך להתבצע במהירות יחסית כדי למנוע זיהום.

  • שלב שישי – הוספת שמרים. לאחר הקירור מוסיפים לנוזל את השמרים בתהליך הנקרא Pitching.

  • שלב שביעי – תסיסה. בשלב זה ((Fermentation, השמרים שהוספנו ניזונים מהסוכר שבנוזל ויוצרים פחמן דו-חמצני ואלכוהול. אורכו של שלב זה תלוי בסוג הבירה שמעוניינים ליצור.

  • שלב שמיני – ייצוב. בשלב זה, הנקרא conditioning או aging, נותנים לבירה "לנוח" כמה ימים או כמה שבועות, כדי שהטעם יתייצב.

  • שלבים נוספים – אחרי שלב הייצוב הבירה מוכנה לאריזה, אך לעיתים היא עשויה לעבור תהליכים נוספים כגון סינון, פסטור ומיגוז.

אז מה חשוב כדי ליצור בירה איכותית?

אם הגעתם עד לכאן, ברור לכם בוודאי שתהליך ייצור הבירה הוא מורכב ומחייב תשומת לב לכל פרט ופרט. אך הכרת התהליך והבנת כל שלביו היא רק ההתחלה. כדי ליצור בירה איכותית יש להקפיד על התנאים הבאים:

  • איכות החומרים: לכאורה הבירה מיוצרת מחומרים לא מאוד יקרים. אך כדי ליצור בירה איכותית, חייבים לבחור בקפידה את חומרי הגלם. מבשלות בירה ישראל לדוגמה, יעדיפו בדרך כלל חומרי גלם מקומיים שטיבם ואיכותם ידועים היטב.

  • בקרת איכות בתהליך הייצור: טעמה של הבירה מושפע מגורמים שונים במהלך הייצור. לעיתים עיכוב בשלב מסוים או דילוג על שלב קריטי עלולים לפגוע באיכות הבירה ואף לגרום להשלכת התערובת. לכן, תהליך ייצור מוקפד ובקרת איכות הם כלים חשובים ביצירת בירה איכותית וטעימה.

טעמים ייחודיים: לצד הטעמים הסטנדרטיים, מבשלות בירה ישראל יוצרות בירות בוטיק ייחודיות בעלות גווני טעם יוצאי דופן. לשם כך משתמשים לדוגמה בפירות הדר – חומר גלם מקומיים המוסיפים רעננות מיוחדת למשקה. תוספים אלו ותבלינים אחרים הם שקובעים את קווי הטעם האופייניים למשקה ואת מוקד המשיכה שלו.


Comentarios


bottom of page